تبریز- نماینده مردم ورزقان و خاروانا در مجلس شورای اسلامی گفت: نقصان در صنعت به اقتصاد کشور آسیب می زند.
خبرگزاری مهر - گروه استانها: ارسباران و به ویژه شهرستان ورزقان به دلیل داشتن موقعیت خاص جغرافیایی و طبیعی از مناطق بسیار غنی معدنی در سطح کشور است.
پتانسیل های ویژه صنعتی و معدنی این شهرستان بر کسی پوشیده نبوده و می توان این شهرستان را یکی از قطب های مهم صنعتی استان دانست.
معدن عظیم مس سونگون و معدن بزرگ طلای هیزه جان – شرف آباد که به لحاظ ارزش و ذخایر موجود در آن، از معادن مهم مس و طلای کشور و حتی خاورمیانه به شمار می آیند، در شهرستان ورزقان واقع شده اند.
الهوردی دهقانی که هم اکنون عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس نهم بوده و از سوی دیگر نمایندگی مردم ورزقان و خاروانا را در مجلس شورای اسلامی برعهده دارد، در گفتگویی با مهر در خصوص مشکلات شهرستان ورزقان و به خصوص مس سونگون سخن می گوید.
الحاق ارسباران به منطقه آزاد تجاری و صنعتی گامی برای تحول منطقه
این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه شهرستان ورزقان یکی از شهرستان های محروم است، گفت: با وجود این محرومیت ها پتانسیل های بالایی در زمینه معدن، گردشگری، کشاورزی و دامداری در این شهرستان وجود دارد و از سوی دیگر، ورزقان دارای اقلیم منحصر به فردی است و معادن مس، طلا و آهن را در خود جای داده است.
این نماینده مجلس الحاق ارسباران به منطقه آزاد تجاری و صنعتی را گامی بزرگ در جهت پیشرفت منطقه دانست و گفت: در صورتی که این طرح، شکل واقعیت به خود بگیرد به طور یقین زمینه های توسعه منطقه فراهم خواهد شد زیرا با توجه به پتانسیل های معدنی و صنایع بزرگ این شهرستان امکان حضور سرمایه گذاران در منطقه ایجاد می شود.
دهقانی افزود: تصویب این منطقه مراحل اداری خود را طی می کند که در صورت تصویب شدن آن به طور قطع شاهد تحول بزرگی در شهرستان خواهیم بود.
احداث بزرگراه تبریز- خواجه - ورزقان، منطقه را از بن بست بیرون می آورد
نماینده مردم ورزقان و خاروانا در مجلس با اشاره به ضرورت احداث بزرگراه تبریز- خواجه - ورزقان در این منطقه گفت: احداث این بزرگراه ورزقان را از بن بست خارج خواهد کرد و پتانسیل ویژه ای را برای استان به خصوص در بحث گردشگری ایجاد خواهد کرد.
وی ادامه داد: مسیر تبریز- خواجه در حال اتمام بوده و خواجه – ورزقان نیز زیر نظر پیمانکاران قرار دارد و فاز دوم از ورزقان تا خاروانا به مناقصه گذاشته شده است.
دهقانی افزود: این مسیر در آخر به مرز نوردوز و ارمنستان وصل خواهد شد که ایجاد آن و اتصال استان به ارمنستان، تحول بزرگی برای آذربایجان شرقی به وجود خواهد آورد که امیدواریم این بزرگراه هر چه زودتر اجرایی شود.
نقصان در صنعت به اقتصاد کشور آسیب می زند
نماینده مردم ورزقان و خاروانا در مجلس با بیان اینکه اگر بخش صنعت نقصانی داشته باشد، اقتصاد کشور آسیب خواهد دید، گفت: لازمه این امر توجه بیشتر در جهت تامین منابع مالی و تصمیمات جهادی است به خصوص در زمینه وام های بانکی نیازمند بازنگری هایی هستیم که بهره این وام ها پایین بیاید تا بدین وسیله تولید کنندگان برای استفاده از این وام ها مشکلی نداشته باشند و کمکی به افزایش اشتغال و میزان تولیدات کرده باشیم.
دهقانی با اشاره به اینکه این شهرستان از لحاظ صنعتی موقعیت خاصی دارد، گفت: صنعت مس یکی از مهم ترین محورهای توسعه این شهرستان بوده که متاسفانه بیش از 10 سال است که کنسانتره خام مس سونگون وارد کرمان می شود و در حالی که تمامی زحمات برای تولید آن به دوش شهرستان ورزقان است، سود آن عاید افراد دیگری می شود.
صنعت مس در کشور به شکل انحصاری اداره می شود
دهقانی با اشاره به اینکه متاسفانه صنعت در کشور به شکل انحصاری بوده و کلید آن در دست چندین نفر مشخص است، گفت: در بحث مس نیز متاسفانه این روند حاکم است و کسی جز شرکت مس ایران حق ورود به این عرصه چه در تولید و چه صادرات را ندارد و این امر، ضعف بزرگی به شمار می رود.
وی ادامه داد: باید در این راستا انحصار شکنی کنیم تا بخش خصوصی نیز وارد عرصه شود که امیدواریم علیرغم مخالف برخی ها، با توجه به مواقع نگری مسئولان این زمینه فراهم شود.
نماینده مردم ورزقان و خاروانا در ادامه با اشاره ای به مشکلات مس سونگون گفت: برخی از تصمیماتی که در خصوص این کارخانه صورت گرفته تنها در حد کاغذ باقی مانده است که البته با توجه به استقلال مس سونگون آذربایجان از مس ایران به طور یقین می توان اختیار این کارخانه را به صورت استانی در دست گرفته و شاهد برخی تحولات در آن بود.
هزینه های باشگاه فرهنگی – ورزشی مس سونگون باید عاید جوانان ورزقانی شود
دهقانی در ادامه با اشاره ای به باشگاه فرهنگی – ورزشی مس سونگون گفت: متاسفانه این باشگاه با وجود تیم داری ها و کسب سود بالا هزینه ای از آن را برای جوانان منطقه صرف نمی کند در حالی که تمامی فعالیت های این باشگاه باید در خود شهرستان انجام گیرد و در غیر اینصورت ظلم بزرگی به جوانان منطقه صورت پذیرفته است.
وی ادامه داد: سود این باشگاه باید در راستای تقویت زیرساخت های ورزشی و فرهنگی شهرستان هزینه شود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در خصوص شهرک صنعتی مس ورزقان نیز گفت: شهرک صنعتی مس ورزقان در ماه های قبل به تصویب دولت رسید که امیدواریم سرمایه گذاران به این شهرک ورود داشته و زمینه ایجاد اشتغال و افزایش تولیدات را فراهم کنند.
تمامی توجهات نباید به مرکز استان معطوف شود
دهقانی با اشاره به ضرورت توجه ویژه مسئولان استانی به شهرستان ها گفت: از مسئولان استان می خواهیم در تمامی بخش ها، ارائه تسهیلات و کانون توجه ها فقط به مرکز استان نباشد زیرا شهرستان ها نیز پتانسیل های زیادی دارند در حالی که این تمرکز توجه به تبریز سبب شده است تا ظرفیت سایر شهرستان ها نادیده گرفته شود.
این نماینده مجلس با اشاره به زلزله سال 91 این منطقه و با بیان اینکه زلزله فرصتی برای این شهرستان فراهم کرد، گفت: تمامی خانه های روستایی پس از این زلزله بازسازی و امکانات خوبی در سطح شهر و روستاها ایجاد شد که این عوامل چهره ورزقان را به طور کامل تغییر داده و توسعه خوبی در سطح شهرستان فراهم کرد.
وی ادامه داد: پس از این زلزله، راه های بین روستایی و بین شهری آسفالت شده و از سوی دیگر راه خاروانا- ورزقان- تبریز نیز اسفالت کشی شد و دو اداره تامین اجتماعی و بیمه سلامت به این شهرستان ورود یافت.
دهقانی در ادامه همچنین اشاره ای به مشکل کمبود آب و آبرسانی در شهرستان کرد و گفت: مهار آب ها و سدسازی یکی از مشکلات این شهرستان است زیرا در ورزقان با مشکلات کمبود آب مواجه هستیم که امیدواریم این مشکل نیز با تدابیر ویژه حل شود.