الله وردی دهقانی:
قطب سوم خودروسازی پیشکش؛مشکلات فعلی خودروسازان رفع شود
عضو کمیسیون صنایع مجلس با انتقاد به راه اندازی قطب سوم خودروسازی در بندر چابهار گفت: قطب سوم پیشکش، مشکلات و چالش های دو خودروساز بزرگ حل و فصل شود بعد در چابهار خودروساز بزرگ دیگری فعال شود.
به گزارش خبرگزاری خانه ملت به نقل از ایسنا؛الله وردی دهقانی گفت: راه اندازی خودروساز بزرگ دیگری در بندر چابهار فعلا در حد حرف و تئوریپردازی است.
نماینده مردم ورزقان متذکر شد" اگر هم برخی آقایان تصمیم دارند قطب سوم خودروسازی را در بندر چابهار راه بیندازند باید بدانند تا مشکلات صنعت خودروسازی کشور به صورت زیربنایی حل و فصل نشود دردی از مصرف کنندگان خودرو دوا نمیشود.
وی در عین حال به بهرهبرداری رسیدن سومین خودروسازی بزرگ کشوردر بندر چابهار را دچار مرور زمان دانست و افزود: تا خودروساز سوم بخواهد به مرحله بهرهبرداری و عرضه خودروهایش به بازار داخلی برسد، چند سالی زمان سپری خواهد شد و معلوم نیست ایران خودرو و سایپا چه بلایی سر مشتریانشان درمی آورند.
دهقانی خواستار رفع مشکلات اجرائی و مالی و بیمه ای شرکت های خودروسازی شد و افزود: به جای سرمایه گذاری برای احداث سومین کارخانه بزرگ خودروسازی کشور به فکر رفع مشکلات اجرایی، حل وفصل چالش قیمت گذاری خودرو، مشکلات بیمهای و کارگری و تأمین مواد اولیه دو خودروساز فعلی کشور باشیم .
یک عضو کمیسیون صنایع مجلس تأکید کرد: خودروسازان در صورتی میتوانند تیراژ و کیفیت تولیداتشان را افزایش و قیمتهایشان را کاهش دهند که با خودروسازان خارجی کار کنند. در این صورت خواهند توانست با وارد کردن فناوریهای نسبتاً به روز خودروهای خارجی ظرفیت صادراتی کشور را قدری بهبود بخشیده و نظرات مشتریانشان را با کیفیت بهتری تأمین کنند. /
به گزارش روز دوشنبه روابط عمومی جهاد دانشگاهی، ? محمدرضا حسین نژاد ? اظهار کرد: تامین روشنایی مناطق عشایرنشین همیشه با مشکل مواجه بوده و برای تامین برق مورد نیاز خود از تجهیزاتی مانند موتور برق استفاده می کردند که هزینه های مربوط به نگهداری و استفاده از این تجهیزات بالا بود.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به توسعه تکنولوژی های نوین درکشور، بهترین راه برای تامین انرژی برق مورد نیاز عشایر با توجه به پراکندگی چادرها استفاده از فناوری سلول های خورشیدی است.
حسین نژاد گفت: در راستای بهره مندی عشایر از این تکنولوژی، تفاهم نامه همکاری جهت تولید انبوه سلول های خورشیدی با جهاد دانشگاهی استان منعقد شده است.
وی ابراز امیدواری کرد: با استفاده از توانمندی پژوهشگران جهاد دانشگاهی و تلاش این اتحادیه تا سال آینده تمامی عشایر استان از این فناوری بهره مند شوند.
مدیرعامل اتحادیه تعاونی های عشایر استان ادامه داد: یک نمونه از سلول های خورشیدی ساخت جهاد دانشگاهی استان هم اکنون در مناطق عشایری ورزقان در حال استفاده است.
وی افزود: طبق توافقات صورت گرفته پکیج های مختلفی با کارآیی های مختلف از این سلول ها توسط جهاد دانشگاهی ساخته می شود تا هر کس بتواند بر اساس توان مالی و نیاز خود اقدام به خرید این سلول ها بکند.
حسین نژاد پایین بودن بهره وری در زمینه تولیدات عشایر استان را یکی از مشکلات موجود دانست وگفت: استفاده از یافته های علمی روز برای تغییر مراحل سنتی تولید شیر و گوشت و نگهداری از دام به افزایش بهره وری این قشر کمک شایانی خواهد کرد.
وی تاکید کرد: جامعه علمی و مسوولان استان باید تمام تلاش خود را برای افزایش بهره وری عشایر در راستای تحقق جهاد اقتصادی به کاربندند و دراین راستا باید روش های نوین نگهداری و پرورش دام و تولید محصولات دامی، وارد زندگی جامعه عشایری استان شود.
تعهد 3 هزار و 200 میلیاردی برای بزرگراه خواجه - ورزقان
مس آذربایجان کلنگ راههای ورزقان را بدست گرفت
مدیر عامل شرکت صنایع مس آذربایجان گفت: شرکت مس آذربایجان 3 هزار و 200 میلیارد ریال از اعتبار مورد نیاز بخشی از بزرگراه تبریز ـ ورزقان ـ خاروانا ـ نوردوز را تامین خواهد کرد .
حسین نجاتی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در تبریز اظهار کرد: این میزان اعتبار برای 36 کیلومتر از این مسیر در بخش خواجه ــ ورزقان اختصاص خواهد یافت .
وی در تشریح این موضوع اظهار داشت: 2 هزار و 800 میلیون ریال از این میزان اعتبار برای پروژه و 40 میلیارد ریال نیز برای تقاطع غیرهمسطح مقابل دانشگاه آزاد و تعدیل و نگهداری ماشینآلات هزینه میشود.
نجاتی پروسه زمان اتمام تعهد مس سونگون را 36 ماه اعلام کرد و گفت: 3 پیمانکار بخش مربوط به مس سونگون نیز انتخاب شده و با آنها نسبت به تجهیز کارگاهها و آغاز عملیات اجرایی هماهنگی لازم به عمل آمده است.
مسیر خواجه تا ورزقان بزرگراه تبریز ـ ورزقان ـ خاروانا ـ نوردوز به طول 45 کیلومتر است که 10 کیلومتر از آن قرار بود توسط ادراه کل راه و شهرسازی و بقیه توسط شرکت مس آذربایجان احداث شود.
در حال حاضر استان آذربایجانشرقی در مجموع با 13 هزار و 331 کیلومتر راه اصلی، فرعی، آزادراه، بزرگراه و راه روستایی جزو یکی از راهدارترین استانهای کشور محسوب میشود، این حجم راه به عنوان 220 کیلومتر آزادراه، 299 کیلومتر بزرگراه، یکهزار و 30 کیلومتر راه اصلی، یکهزار و 723 کیلومتر راه فرعی محسوب میشود که 10 هزار و 60 کیلومتر راه روستایی را باید به تفکیکهای اشاره شده اضافه کرد و با تقسیمبندی 4 هزار و 378 کیلومتر راه روستایی آسفالته، یک هزار و 696 کیلومتر راه روستایی شوسه و 3 هزار و 986 کیلومتر راه روستایی احداث شده مشخص میشوند.
رضا رحمانی شامگاه جمعه در حاشیه بازدید از کارخانجات مس سونگون آذربایجان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه فلز مس یک فلز استراتژیک و حساس است، افزود: سرعت پروژه ها و کارخانجاتی که برای توسعه و پیشرفت مجتمع مس سونگون ورزقان انجام می شود خیلی آهسته است که با این شرایط نمیتوان آینده خوبی برای این مجتمع متصور شد.
وی با تاکید بر اینکه باید از معدن تا تولید محصول رشد متوازنی در این مجتمع بزرگ داشته باشیم، ادامه داد: باید در این خصوص موانع برداشته شود که نیاز است تعامل خوبی بین مدیران شرکت ملی صنایع مس ایران و نمایندگان آذربایجان شرقی در مجلس ایجاد شود.
رحمانی با اشاره به اینکه ذخایر قابل توجهی از منابع مس در آذربایجان شرقی و در ورزقان وجود دارد، گفت: سرعت دادن به طرح های توسعه مجتمع مس سونگون باید از اولویت های شرکت ملی صنایع مس ایران باشد.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی همچنین گفت: باتوجه به وجود منابع مهم مس و طلا در این منطقه حضور سرمایه گذاران در رونق این صنعت پرسود ضروری است.
آقایان به اصطلاح نویسنده وجدان که ندارید لااقل انصاف داشته باشید
این مطلب توسط آقای فردین الهیاری درج شده که احداث جاده خواجه_ ورزقان را به دولت تدبیر نسبت داده است. مطالبی اندک و مفید در این مورد در اختیار همشهریان عزیز قرار میدهیم. تا حق تلاشگران و زحمتکشان واقعی ادا شود.
فردین الهیاری در گفتگو با ویژه نامه 24 خرداد:
احداث جاده خواجه ورزقان خواسته مردم
منطقه از دولت تدبیر و امید بود
اقای الهیاری ضمنا این غلط ها را اصلاح کنید. 1)اعتبار پروژه سه میلیارد ریال نه سیصد میلیارد تومان 2)چهار پیمانکار نه سه پیمانکار 3)جاده خواجه ورزقان نه بزرگراه خواجه_ورزقان
ضمنا شما واقعا فرق جاده و بزرگراه را نمی دانی؟؟؟ درسته شنیدم تازه داری درس میخونی
آقای به اصطلاح نویسنده : دولت تدبیر و امید در چه جلسه ای و در کجا از جاده خواجه_ورزقان سخن به میان آورده؟؟؟
استاندار محترم در کدام جلسه , در کدام مصاحبه از این جاده سخن به میان آورده؟؟؟
دولت تدبیر کی این پرژه را در هیئت دولت به تصویب رسانده؟؟؟
اصلا این دولت از این پروژه خبر داره؟؟؟
اصل ماجرا چنین است خوانندگان عزیز: در خرداد 91 تفاهم نامه ای مبنی بر اجرای بزرگراه خواجه_ورزقان فیمابین آقای بیگی استاندار سابق و سعد محمدی مدیر عامل وقت مس ایران و نماینده محترم مهندس دهقانی امضاء شد و بعد از مدتی زلزله ارسباران بوقوع پیوست و مدیر عامل مس عوض شد. و بعداز پیگیری های لازم از طرف نماینده پر تلاش بلاخره شرکت ملی مس به تفاهم نامه ای که مدیرش امضاء کرده بود عمل کرد و پس از کش و قوسهای فراوان بلاخره در اردیبهشت امسال قراردادها با 3 شرکت معتبر کشوری رتبه 1 بسته شد. و حالا شرکتها در حال تجهیز کارگاه هستند. و یقینا 2 سال دیگه از بزرگراه استفاده خواهیم کرد.
اعتبار این پروژه حدود 300 میلیارد تومان میباشد که توسط بخش خصوصی شرکت مس ایران انجام میگیرد.
آقای نویسنده شما لطف کنید از دولت تدبیر با توجه به رابطه ای که" مثلا" دارید به قطعه اول که دست دولت تدبیر و امید و راه و شهرسازی است از خواجه تا شالی اعتبار بگیرید. و به ما هم اطلاع بدهید.
لازم به ذکر است آقای دکتر جبارزاده افتخار و محبوب آذربایجان است و برای استان غنیمت است اما نویسنده محترم راستگو باشید حق را بنویسید برای من مسلم است که شما هیچ وقت حقیقت را ننوشته و نخواهید نوشت زیرا شما گوش به فرمان اربابتان ح ... ب... هستید.
مگر شما قبل از انتخابات مبلغ آقای دکتر رضایی نبودید ؟؟؟ چه شده است بعد از انتخابات تدبیری شدید؟؟؟
در پایان یاد آور میشویم آقایان مهندس علیزاده مدیر کل راه و شهرسازی استان ,مهندس نجاتی مدیر عامل مس آذربایجان, مهندس وفادار فرماندار ورزقان, حاج آقا تاری از دلسوزان ورزقان همکاریهای لازم را در این زمینه انجام دادند.
همچنین مهندس مراد علیزاده مدیر عامل شرکت مس ایران در این مورد عنایت خاص داشتند.
طبق اظهارات شهردار ورزقان وضعیت آسفالت جادهها و معابر ورزقان اسفناک است و آخرین آسفالت اساسی ورزقان به 30 سال قبل بر میگردد.
شهرام رحمتی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در ورزقان با اشاره به وضعیت نامناسب خیابانها و معابر سطح شهر ورزقان از ارگانهای ذیربط بالاخص از مجتمع مس سونگون خواست تا توجه ویژهای به این مسئله اسفناک داشته باشند.
وی افزود: در زلزله اخیر 80 درصد خانههای این شهر تخریب و آسیب دیدند که شهروندان مجبور شدند ساختمانهایشان را از نو بازسازی کنند.
رحمتی اضافه کرد: شهرداری به علت کمک به رفاه حال زلزلهزدگان صدور پروانه ساخت رایگان در اختیار ایشان قرارداد دولت متعهد شد که هزینه صدور پروانهها را بر عهده بگیرد تا شهرداری اساسیترین منبع در آمدی خود را از دست ندهد بر همین اساس بخش ناچیزی از آن مبلغ پرداخت شد اما بخش عمده آن که مبلغ 25 میلیارد ریال است هنوز بلاتکلیف است.
شهردار ورزقان در مورد وضعیت اسفناک خیابان اصلی شهر گفت: به دلیل عدم وجود کمربندی خیابان اصلی شهر ورزقان مسیر عبور وسایط نقلیه سنگین معدن شده این موضوع باعث از بین رفتن و فرسودگی آسفالت خیابانها شده است.
در اثر زلزله 6.2 ریشتری 21 خرداد و پس لرزههای آن خسارتی به ارزش 560 میلیارد ریال به راههای شهرستانهای متأثر از این حادثه وارد شد که پنج کیلومتر راه اصلی، 125 کیلومتر راه فرعی و 410 کیلومتر راه روستایی را دچار تخریب کرد.
از این حجم خسارت 55 کیلومتر راه فرعی و 150 کیلومتر راه روستایی معادل ارزش ریالی 160 میلیارد راههای ورزقان تخریب شدند.
رییس جدید بنیاد مسکن شهرستان ورزقان معرفی شد
با توجه به عملکرد ضعیف رییس بنیاد مسکن ورزقان آقای مهندس احمدپور در زلزله اخیر ارسباران آقای مهندس محرم زاده به عنوان رییس جدید این اداره معرفی شد تا با توجه به سابقه درخشان مدیریتی این کمبودها را جبران کند و این انتصاب به اسرار آقای مهندس محمدی مدیر کل بنیاد مسکن جهت تسریع امورات بنیاد مسکن ورزقان انجام شده است.
لازم به ذکر است هنوز حدود 2 سال از زلزله میگذرد اما خبری "از ساخت و ساز در روستاهای لنبران ,میرزا علی کندی, روستاهای جنگلی مانند ملک, ونستان, برازین و ...و همچنین روستاهای بخش خاروانا مانند جوشین,صغای , مزرعه چل, ایری علیا, استرگان و سایر روستاها که مشکل افزایش محدوده و جابجایی دارند"نیست. و حدودا 1000 فقره وام از اعتبارات زلزله مانده و بنیاد مسکن تا بحال نتوانسته انها را جذب کند.
سوابق ایشان بشرح زیر میباشد:
_مدیر بنیاد مسکن شهرستانهای اهر , مرند, هریس,
_معاون فرماندار شهرستان جلفا
منبع:http://www.varzghann.blogfa.com/post/1105